Zoek & boek

Lekker eten en drinken op Menorca

eten en drinken menorca

Ook voor echte Bourgondiërs is Menorca een walhalla. Het eiland heeft zijn geheel eigen eetcultuur, met de lekkerste traditionele gerechten en drankjes die je ooit hebt geproefd. Denk aan heerlijke pittige kazen, sterke dranken zoals de zelf gebrouwen “pomada” (die bestaat uit gin en troebele limonade), en hét gerecht van het eiland; Caldereta de Langosta. Dit is gestoofde kreeft in een rijke bouillon. Daarnaast zijn eigenlijk alle zeevruchten heerlijk op het eiland, en is Menorca bovendien de uitvinder van de mayonaise. Benieuwd naar wat je nog meer geproefd moet hebben wanneer je hier op vakantie bent? Hier volgen de lekkerste gerechten van Menorca:

Arroz de la Tierra (rijst van de aarde)

Ook bekend als Arroz Moro (Moorse rijst), bezit dit heerlijke Minorcaanse gerecht geen rijst zoals je zou denken, maar tarwe. Deze wordt vermalen in een vijzel, en daarna vaak gebakken met andere lekkere ingrediënten zoals ui, aardappel en worstjes. Een heerlijke rijke en vullende maaltijd die op ieder moment van de dag gegeten kan worden, en waar je uren op kunt teren. Dit gerecht laat zien dat je met eenvoudige ingrediënten een heerlijke maaltijd kunt neerzetten. Je kunt Arroz de la Tierra bijna over op het eiland eten.

Oliaigua

Dit lekkere soepgerecht wordt warm en koud gegeten, en was vroeger een echte “boerenmaaltijd”. Het gaf harde werkers urenlang energie om in de velden onder de zon te werken, én het was goedkoop. In de jaren is het recept een beetje aangepast en bestaat nu uit tomaten, uien, knoflook, groene paprika’s, olie, water en brood. Soms worden er ook andere groenten gebruikt die in het seizoen zijn, zoals asperges en aardappelen. Vaak eten locals de soep samen met sappige vijgen of meloen; de Minorcanen houden namelijk van de combinatie zoet-zout! Je eet dit gerecht in bijna alle restaurants op het eiland.

Lechona es Forn

Dit is een geroosterd speenvarken die urenlang wordt gekookt in een hout gestookte oven, en pas klaar is wanneer het vlees letterlijk van het bot valt. Je kunt je voorstellen hoe mals het varken dan is; het smelt bijna in je mond! Lechona es forn is een speciaal gerecht in Menorca, en wordt vooral gegeten met feestdagen en op bijzondere momenten. Toch kun je deze lekkernij (welke meestal wordt gegeten met geroosterde aardappelen), tegenwoordig op steeds meer plekken “gewoon” krijgen op het eiland. Voor de echte vleesliefhebbers is dit een cadeautje!

Escalivada

Ook voor vegetariërs zijn er genoeg heerlijke gerechten te vinden op Menorca. Escalivada zijn in feite allerlei soorten geroosterde groenten zoals  rode en groene paprika, aubergine, courgette en ui. Deze worden in een heerlijke extra vergine olijfolie geserveerd op geroosterd brood, of soms gewoon op zichzelf. In sommige restaurants vindt je escalivida ook op een verse pizza of op sandwiches. Er wordt dus eindeloos mee gevarieerd! Ook heerlijk als bijgerecht bij bovenstaande Lechona es form en andere Minorcaanse gerechten.

Carne a la brasa

Dit betekend niks anders dan vlees van de grill, en is simpel en eenvoudig, maar overheerlijk! Inwoners van Menorca houden wel van een goede barbecue, en het lokaal geproduceerde vlees is verser dan vers. Door de wind die het zeezout de velden in waait waar de dieren grazen, krijgt je biefstuk of lamskoteletje een intense en heerlijke smaak. Daar hoeven bijna geen kruiden of sausjes meer aan te pas te komen!

Mahón kaas

Het wordt ook wel Maó kaas genoemd, en is de meest populaire kaassoort van Menorca.  Mahon kaas wordt dan ook in grote getallen geproduceerd. Deze zachte tot harde witte kaas is gemaakt van koemelk, en je vindt deze lekkernij overal op het eiland. Menorca staat bekend om zijn grote kaasproductie en is zelfs de thuisbasis van een van de beste  zuivelbedrijven in Europa! Zorg dus dat je deze kaas hoe dan ook geproefd hebt tijdens je bezoek. De Mahón kaas varieert in leeftijd, van 3 weken tot meer dan een jaar oud. Hij wordt op Menorca gegeten als tapa (klein hapje), in gekookte gerechten, als basis van zoete gebakjes, of gewoon bij brood of fruit. Genoeg opties dus!

Cream Catalana

Dit lekkere zoete nagerecht is te vergelijken met Crème brûlée en wordt op meerdere plekken in Spanje gegeten. Het is een van de oudste desserts van Europa, en bestaat uit gebrande custard die op smaak wordt gebracht met sinaasappel, citroen en een vleugje kaneel. Daarna wordt het afgemaakt met een overheerlijke gekarameliseerde suikertopping. Wat de Minorcaanse versie soms anders maakt, is dat de beroemde en bovengenoemde Mahón kaas vaak wordt toegevoegd aan het recept, die het zijn geheel eigen unieke smaak geeft. Heerlijk!

Fideua

Fideuà is een smaakvol visgerecht, welke oorspronkelijk afkomstig is uit Valencia maar steeds meer op andere plaatsen in Spanje wordt gegeten (waaronder dus in Menorca). Het gerecht lijkt op paella, maar er worden pastanoedels gebruikt in plaats van rijst. Daarna worden er veel verschillende soorten vis en schaaldieren toegevoegd en wordt de fideua afgemaakt met wat citroenschil en sap, goede olijfolie en peper/zout. Overal op het eiland kun je Fideua eten, Menorca zit vol met vis!

Gin de Menorca

Iedereen die wel van een drankje houd opgelet; Gin de Menorca is een alcoholisch drankje die je zeker moet hebben geproefd! Het is een variant van jenever met een sterke jeneverbessensmaak, en is uniek in de wereld.  De echte kenners zullen ook tonen van granen en zaden kunnen proeven en ruiken.  De smaak van Gin de Menorca  is droog en krachtig, en het alcoholpercentage ligt vaak tussen 38 en 43%. Zorg dus dat je niet meer hoeft te rijden wanneer je je tegoed doet aan dit lekkere drankje, en geniet van de intense smaak en geur!

Ensaimada de Menorca

We sluiten het rijtje vanzelfsprekend af met een lekker Minorcaans toetje; ensaimada de Menorca. Dit is een zoet, sponsachtig gebakje die door de locals meestal wordt gedoopt in warme of koude chocolademelk. Vaak wordt het gemaakt met meel, water, suiker, eieren, moederdeeg en reuzel. Er is echter geen vaststaand recept voor dit ambachtelijk bereide dessert. Iedereen maakt het een beetje op zijn of haar eigen manier, en dat geeft de ensaimada juist zijn unieke smaak en karakter. Smullen maar!

Zoals je ziet hoeft je op Menorca niet om te komen van de honger. Ga eens op culinaire ontdekkingstocht over dit mooie eiland, en beleef zelf de echte smaak van Menorca.

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

wijntour menorca

Op wijntour in Menorca; hier vind je de beste wijnboerderijen

Vanaf de 13e eeuw begon de wijnproductie in Menorca te groeien, toen de Moren het eiland...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod op Mencora voor je…