Zoek & boek

Op wijntour in Menorca; hier vind je de beste wijnboerderijen

wijntour menorca

Vanaf de 13e eeuw begon de wijnproductie in Menorca te groeien, toen de Moren het eiland bewoonden. Deze bereikte jaren later een hoogtepunt vanwege de enorme vraag van de Britten die het eiland bezetten. Helaas ontstond er toen een plaag op Menorca, die het grootste gedeelte van de wijnterrassen en de productie vernietigde. Maar gelukkig is dit zich aan het herstellen, en kunnen de eilandbewoners opnieuw profiteren van het warme klimaat waar het eiland mee gezegend is. Tegenwoordig worden er weer perfecte wijnen geproduceert! Ben jij een echte wijnliefhebber en/of kenner? Sla dan de volgende wijnboerderijen op Menorca niet over:

Binitord Bodega – Ciutadella

Deze wijnmakerij en bodega wordt door een Minorcaanse familie gerund, en ligt iets buiten het centrum van Ciutadella. De bodega werd opgezet in een oude steengroeve, die niet meer gebruikt werd. Er worden verschillende duivensoorten verbouwd bij Binitord, die samen zo’n vijf wijnen en ongeveer 20.000 flessen per jaar produceren. De meeste van hen worden gedronken door inwoners van Menorca. Alle wijnen worden bovendien op een milieuvriendelijke wijze geoogst. Toeristen kunnen een rondleiding krijgen over de wijngaard en de bijhorende winkel, waar buiten heerlijke wijnen ook goede kwaliteit vermout wordt verkocht. Bel of mail van tevoren even voor het maken van een afspraak, en cheers!

Adres:
Cami Lloc de monges s/n, 07769 Ciutadella

Bodega & Queseria  Hort Sant Patrici – Ferreries

Deze super mooie, authentieke bodega ligt in een prachtige omgeving. Hij bezit buiten wijngaarden ook een interessant wijnmuseum, en een winkel waar allerlei ambachtelijke producten te koop zijn. Sinds 2001 zijn de eigenaren begonnen met het produceren van wijn, en  momenteel hebben ze twee hectare geteeld met de rassen Merlot, Cabernet Sauvignon en Sirah.

De teelt en productie van deze wijnen wordt op traditionele manier uitgevoerd, terwijl de wijnmakerij is gemoderniseerd met roestvrijstalen tanks en moderne machines. Er wordt gebruik gemaakt van Franse eikenhouten vaten, welke een uniek aspect geven in het verouderingsproces van de wijn. Alle wijnen hebben het keurmerk Vi de la Terra Illa de Menorca gekregen, wat een benaming is voor internationale erkenning van hoge kwaliteitswijnen.

Buiten goddelijke wijnen, worden er bij Hort Sant Patrici ook de lekkerste kazen gemaakt, en elk stuk heeft zijn eigen persoonlijkheid. Om de juiste aroma’s te ontwikkelen, wordt de Hort Sant Patrici kaas voor minimaal 20 dagen en maximaal 1 jaar gerijpt. Laat de kans dus niet schieten om zo’n heerlijk stuk kaas te bemachtigen wanneer je hier op bezoek bent!

Adres:
Camí Sant Patrici, s/n, 07750 Ferreries

Ferrer de Muntpalau– Es Mercadal

De uitstekende wijnbouw van Menorca is in deze Bodega weer tot leven gekomen nadat het jarenlang op pauze stond. Er worden hier buitenlandse en lokale druivensoorten geproduceerd,  zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. De heerlijke witte wijnen zijn fruitig en bloemig, terwijl de rode wijnen vol en rond zijn.

Ferrer de Muntpalau is nauw verbonden aan het restaurant Ca n’Aguedet, welke een belangrijke gastronomische ondersteuning is geweest voor het herstel van Minorcaanse wijnen. Dit restaurant behoort tot de familie Crispin Mariano, en serveert de lekkerste streekgerechten van topkwaliteit, uiteraard onder het genot van een lekker wijntje! Daarnaast werkt Ferrer de Muntpalau samen met verschillende kunstenaars voor de ontwikkeling van haar prachtige wijnlabels.

Adres:
Camí de Tramuntana, 8A, 07740 Es Mercadal

Bodegas Binifadet – Es Castell

De eigenaren van Binifadet zeggen dat ze meer zijn dan alleen een wijnmakerij; ze zijn een levenslang familieproject welke nooit stopt met groeien. Deze “wijnfamilie” heeft een lange termijn project van hun wijnproductie gemaakt, waarin ze jaar in jaar uit ervaringen opdoen rond de kunst en cultuur van het wijn maken. Ze delen deze kennis maar wat graag met bezoekers!

In 2004 werd het wijnhuis geopend, en werd de droom om de wijntraditie van Menorca te herstellen, en de charme van het prachtige eiland Menorca te promoten werkelijkheid. Bodegas Binifadet streeft ernaar de heerlijke wijnen niet alleen binnen het eiland zelf te houden, maar te verspreiden over de rest van de wereld. Het is hen gelukt om de wijnen te verkopen in vele bestemmingen in Spanje, maar ook in het VK, Puerto Rico, België en Duitsland.

Bezoek dit mooie wijnhuis wanneer je met eigen ogen wilt zien hoe de wijn er wordt geproduceerd, om het warme team te leren kennen, en natuurlijk om van de heerlijke wijnen te proeven!

Adres:
Cami De Ses Barraques, S/N Ctra. Sant Lluís – Es Castell

Torralbenc Bodega – Mahon

Bodegas Torralbenc is geboren uit een erfenis, en streeft ernaar de tradities over te nemen en het land te herbouwen en te herstellen. Het land waar deze mooie Bodega zich bevind was totaal verlaten, tot het  in 2005 werd gekocht met als doel een landbouw- en wijnkelderproject te ontwikkelen. Het project werd gestart in 2011,  en in 2013 werden bovendien de oude 19e en 20e-eeuwse agrarische huizen van Torralbenc omgetoverd tot een prachtig hotel.

Tegenwoordig bezit de wijngaard Torralbenc 14 hectare van het landgoed, en worden er verschillende druivensoorten verbouwd. Pas een aantal jaar geleden (2016) produceerde de Bodega zijn eerste wijn, en het loopt nu als een tierelier! Schroom zeker niet om langs te gaan wanneer je in de buurt bent, of boek een hotelkamer op dit prachtige landgoed zodat je zoveel mogelijk lekkere wijnen kunt proeven.

Adres:
Ctra. Mahon – Cala Porter, Km.10, 07730 Alaio

Sa Bodega de Son Cremat – Mahon

Sa Bodega de Son Cremat is een familiebedrijf, en ligt in een landbouwgebied waar eeuwen geleden al wijnstokken werden verbouwd. Deze wijnboerderij bezit vijf hectare aan landbouw, waarvan er slechts twee zijn aangeplant met wijnranken. Het is een authentieke, knusse boerderij, waarbij het werk in de wijngaard en de wijnbereiding nog handmatig en op traditionele wijze worden uitgevoerd.

De druivensoorten die hier te vinden zijn, zijn die van chardonnay en muscat; jonge witte wijnen  die worden gekenmerkt door hun heerlijke aroma. De eigenaren van Son de Cremat vinden het super leuk om bezoekers te ontvangen en hen een rondleiding te geven door de wijngaarden, terwijl ze vol enthousiasme vertellen over het ontstaan ervan. Ook laten ze je graag wat proeven. Zie je dat wel zitten? Bel ze dan even van tevoren om een afspraak te maken!

Adres:
Plaça de la Constitució, 6, 07701 Mahon

Sa Marjaleta – Ciutadella

Deze prachtige Wijnmakerij is gelegen in Ciutadella, op een mooie plek nabij de ongerepte stranden van de zuidkust. De wijnproductie wordt handmatig geoogst, en er vindt iedere keer een veldselectie van de beste druiven plaats. De Syrah-druiven leveren heerlijke rode wijnen op, terwijl de soepele witte variant afkomstig is van de druivensoort Viognier. Het zijn stuk voor stuk wijnen van hoge kwaliteit en een heerlijke smaak!

De eerste wijnstokken van de Finca Sa Marjaleta werden pas in 2006 geplant, en de eerste oogst vond in 2009 plaats. Het is dus nog een vrij jong bedrijf. De Bodega  is helemaal gerenoveerd van een kaasboerderij naar wijnmakerij, en tegenwoordig worden er ongeveer 4.000 flessen per jaar geproduceerd.  Ook hier geld weer; de eigenaren zijn super blij met jou als bezoeker, maar maak van tevoren altijd even een afspraak. Zo ben je er zeker van dat ze je in alle enthousiasme kunnen ontvangen.

Adres:
Camí d’Alpara s/n, Ciutadella

Neem tijdens je vakantie op Menorca dus zeker even de tijd om op bezoek te gaan bij een van deze prachtige wijnboerderijen, en doe jezelf tegoed aan een glas van een heerlijke Minorcaanse wijn. Proost!

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Lekker eten en drinken op Menorca

Ook voor echte Bourgondiërs is Menorca een walhalla. Het eiland heeft zijn geheel eigen eetcultuur, met...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod op Mencora voor je…